Programe

Ca parte a Telespazio, o companie aflată în prima linie a marilor misiuni spațiale europene și care cooperează activ cu agenții spațiale de top din întreaga lume, RARTEL se bazează pe o bogată experiență la cel mai înalt nivel, rezultată din implicarea Telespazio în programe spațiale de mare semnificație, precum: Galileo, EGNOS, COSMO-SkyMed, Copernicus, PRISMA, SICRAL, ATHENA-FIDUS, OPTSAT-3000 și Gotkurk.

Experiența RARTEL derivă din gestionarea infrastructurii stațiilor terestre, precum și din participarea sa calificată în proiecte spațiale cu Agenția Spațială Europeană și mai multe instituții spațiale naționale și internaționale.

Agenția Spațială Europeană


Radar SST Cheia: RARTEL modernizează două antene cu bandă C de 32 de metri situate în Cheia, România, pentru a implementa un radar cvasimonostatic pentru SST (supraveghere și urmărire spațială). Performanța ridicată a senzorului radar va permite detectarea și urmărirea deșeurilor spațiale de diferite dimensiuni și la diferite altitudini în scopul protejării infrastructurii la sol și în orbită.

Safer Danube (ESA Artes 20): Proiectul a dezvoltat un instrument pentru companiile de navigație fluvială pentru a putea identifica poziția și evoluția bancurilor de nisip (vara) și a bancurilor de gheață (iarna) peste Dunăre și pentru a le afișa pe harta de navigație a navelor, permițându-le astfel să gestioneze și să optimizeze rutele. Acestea se realizează folosind date radar de diafragmă sintetică (SAR), procesate corespunzător prin algoritmi specifici, sisteme de comunicații mobile prin satelit, precum și infrastructuri spațiale GNSS (sisteme de navigație globală prin satelit).

RO-GovSatCom: Proiectul, dezvoltat în cadrul unui contract ESA, a avut ca scop stabilirea activităților pregătitoare pentru posibila participare a României la programul GovSatCom Precursor. Programul GovSatCom va răspunde nevoilor europene de comunicații securizate prin satelit, astfel cum sunt definite în cerințele inițiale ale GovSatCom și va sprijini industria europeană de comunicaţii prin satelit.

Instrumente de conversie ALOS PDGS: În cadrul activităților legate de Copernicus, RARTEL a participat la dezvoltarea pachetului ALOS REpatriation Tool, dedicat integrării datelor satelitare japoneze de observare a Pământului ca misiune-contribuție la programul Copernicus. RARTEL a efectuat verificarea software-ului şi validarea specificațiilor, stabilind definiția proiectării testului, a criteriului de testare și a procedurilor de testare în raport cu cerințele sistemului.

TTC Scheduler: Dezvoltarea unui pachet software care vizează planificarea optimizată a utilizării unei populații raspândite de stații la sol, pentru aplicații de telemetrie sau pentru recepția de date de la mari constelații de satelit. Scenariile operaționale includeau atât sateliți geo-staționari, cât și sateliți de orbită joasă. Soluția se bazează pe Java și utilizează algoritmi genetici (GA) pentru rezolvarea problemelor de planificare.

CDS-V3 / PRISM: În cadrul activităților legate de Copernicus, RARTEL participă la dezvoltarea sistemului PRISM, o infrastructură concepută pentru a facilita popularea, arhivarea și accesul datelor de observare a Pământului puse la dispoziţie de furnizorii de date care contribuie la programul Copernicus. Activitățile sunt legate de dezvoltarea de software, teste de unități, teste de integrare, teste de validare a sistemului și pregătirea documentației. PRISM este o continuare a dezvoltării CDS-v3, Rartel făcând parte de asemenea din echipa de dezvoltare SW.

Jupiter II: RARTEL a participat la dezvoltarea software-ului și componentei IVV pentru actualizarea sălii de control utilizate pentru lansarea Jupiter II, din cadrul Centrului Spațial Kourou din Guyana Franceză, sub coordonarea Agenției Spațiale Franceze (CNES).

EGS-CC: RARTEL, ca parte a unui mare consorțiu internațional care lucrează în cadrul unui contract ESA, a contribuit la dezvoltarea European Ground Segment Common Core (EGS-CC), un sistem folosit pentru realizarea sateliţilor (Asamblare, Integrare și Testare) care vizează maximizarea sinergiilor, reducerea costurilor, riscurile în misiunile spațiale și promovarea pieței spațiale europene.

Instituții spațiale naționale și internaționale


A treia generație Meteosat: RARTEL a implementat pentru Eumetsat în 2017 la Teleportul de la Cheia antena TT&C furnizând servicii de telemetrie, urmărire și calibrare pentru noua rețea de satelit Meteosat și oferă pe termen lung serviciile operaționale aferente.

A doua generație Meteosat: printr-o pereche de antene dual-band instalate la teleportul de la Cheia, RARTEL oferă servicii operaționale pe termen lung pentru Eumetsat, servicii suport de telemetrie, urmărire și calibrare, precum și recepție de imagini prin satelit.

Inmarsat GX5 Gateway: RARTEL operează, printr-o antenă de bandă Ka de 10 metri, unul dintre noile gateway-uri europene Inmarsat Global Xpress 5. Inmarsat GX5 oferă servicii globale de telecomunicații în bandă largă în mișcare, pe uscat, pe mare și în aer.

SICRAL: RARTEL operează o antenă cu bandă S de 9 metri, dedicată serviciilor de telemetrie, urmărire și calibrare pentru constelația satelitului militar italian SICRAL.

TVR: RARTEL a livrat și instalat în București și în Cheia un sistem de antenă uplink complet redundant pentru a asigura distribuția prin satelit a întregului pachet de canale al Televiziunii  Române. RARTEL oferă, de asemenea, segmentul spațial și serviciile aferente pe termen lung.

Romanian MoD: RARTEL oferă rețele de comunicații prin satelit pentru forțele terestre, navale și aeriene.

 

Galileo

Galileo

Galileo este programul, provenit din cooperarea dintre Uniunea Europeană și Agenția Spațială Europeană (ESA), care vizează îmbunătățirea autosuficienței tehnologice a Europei și definirea standardelor internaționale pentru sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS).

Egnos

European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS) - un proiect comun al ESA, al Comisiei Europene și al Eurocontrol - este primul sistem paneuropean de navigație prin satelit cu o caracteristică de geolocalizare de înaltă precizie (mai puțin de 3 m.), care îmbunătățește acurateţea GPS-ului (Global Positioning Sistem).

Egnos

COSMO-SkyMed

COSMO-SkyMed

COSMO-SkyMed, unul dintre cele mai inovatoare programe de observare a Pământului, a fost finanțat de Agenția Spațială Italiană (ASI), Ministerul Apărării din Italia și Ministerul italian al Educației, Universității și Cercetării Științifice.

Copernicus

Programul Copernicus, coordonat de Comisia Europeană în colaborare cu ESA, este conceput pentru a monitoriza mediul și pentru a atenua efectele schimbărilor climatice, contribuind la gestionarea urgențelor umanitare, a calamităților naturale și a securității civile.

Copernicus

Sentinel

Sentinel

ESA dezvoltă șase familii de misiuni prin satelit Sentinel special concepute pentru nevoile operaționale ale programului Copernicus. Sentinelele oferă imagini radar și optice de înaltă rezoluție ale planetei noastre.

Prisma

PRISMA (PRecursore IperSpettrale della Missione Applicativa / HyperSpectral Precursor of the Application Mission) este un program finanțat de Agenția Spațială Italiană (ASI) și reprezintă o excelență globală, care evidențiază capacitatea Italiei de a oferi un sistem spațial la cheie, de la proiectare până la construcție, de la lansare la gestionarea datelor la sol.

Prisma

Sicral

Sicral

SICRAL (Italian System for Secure Communications and Alerts), este sistemul de satelit din Italia pentru comunicații militare, oferind flexibilitate și versatilitate fără precedent. Sistemul permite interoperabilitatea între rețelele de apărare, forțele de ordine și agențiile civile de urgență și cei responsabili de gestionarea infrastructurii strategice.

Athena Fidus

Programul ATHENA-FIDUS (Access on THeatres and European Nations for Allied forces - French Italian Dual Use Satellite) este un sistem de telecomunicații franco-italian bazat pe un satelit geostaționar pentru servicii de comunicații în bandă largă cu dublă utilizare, civilă şi militară.

Athena Fidus

Optsat 3000

Optsat 3000

OPTSAT-3000 este un program spațial pentru observarea Pământului al Ministerului Apărării din Italia. Sistemul este alcătuit dintr-un satelit optic de înaltă rezoluție și un segment de sol pentru controlul pe orbită, planificarea misiunii și achiziția și prelucrarea imaginilor.

Gokturk

Programul Göktürk-1 a stat la baza construirii de către Telespazio (prim contractor) și Thales Alenia Space, pentru Ministerul Apărării din Turcia (SSM, Savunma Sanayii Müsteșarlığı), a unui satelit pentru observarea Pământului dotat cu un senzor optic de înaltă rezoluție, un centru satelitar de integrare și testare în Ankara (inaugurat în 2015).

Gokturk